Történetünk

Több évtizeddel ezelőtt iskolai bemutatókkal vert gyökeret Békéscsabán a tornasport. Az ötvenes években Rácz Lukács és felesége szívós munkájának köszönhetően vált egyre népszerűbbé Békéscsabán a sportág. A Rácz-házaspár figyelme hamar a női torna felé fordult és döntésük helyességét az idő és az eredmények igazolták.

Az első komolyabb sikerek a '70-es években jöttek, Lukács József és házastársa, Rácz Katalin irányítása mellett Gyucha Éva szerezte 1976-ban a szakosztály első egyéni bajnoki aranyérmét. Rá egy évre Matyucz Éva mesterfokú bajnokságot nyert. Újszigeti Katalin és Kalmár Zsuzsa már nemzetközi szintre emelte a békéscsabai tornasportot: Zsuzsa világkupa bronz, Európa-bajnoki és világbajnoki negyedik helyezéssel örvendeztette meg szimpatizánsait.

A csabai torna újabb jelentős eredményét a ma a klubnál edzőként dolgozó Zsilinszki Tünde jegyezte, aki 1982-ben az Ankarában megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon gerendán aranyérmes lett. És következett az Unyatinszki-korszak, amelynek első emblematikus tornásza Kovács Krisztina volt, világbajnoki kilencedik hellyel hívta fel magára és Békéscsabára a figyelmet. A békési megyeszékhely legfrissebb díszpolgára, Ónodi Henrietta 1989-ben robbant be a köztudatba, amikor Brüsszelben Európa-bajnokságot nyert. Rá egy évre Világkupa-győztes, majd Párizsban világbajnok és ugyancsak 1992-ben Barcelonában olimpiai bajnok. Négy éven keresztül Unyatinszki Mihály és Unyatinszkiné Karakas Júlia versenyzője az év legjobb női tornásznője.

Az 1996-os atlantai olimpián négy békéscsabai tornásznő indult: Ónodi mellett Balog Ildikó, a Cottbusban Grand Prix-t nyert Nyeste Adrienn és a következő évben a lausanne-i világbajnokságon negyedik 1998-ban a szentpétervári Európa-bajnokságon aranyérmes Varga Adrienn. Utóbbi két lányt a válogatottól Békéscsabára visszatért Lukács József készítette fel. Az Ónodi-Varga-Nyeste aranykor után is békéscsabai tornászokra épült a magyar női válogatott: Szikora Zsanett, Szabó Emese, Valjon Ágnes és Strifler Angéla uralta a hazai bajnokságokat, utóbbi két világ-, és ugyanennyi Európa-bajnokságon vett részt.

A 2000-es években a szintén több világversenyre eljutó Kiss Renáta és Péntek Tünde igyekezett magas szinten tartani a békéscsabai tornasportot A legújabb sikertörténet a több világversenyt is megjárt Korcsmáros Enikő mellett pedig az orosházi születésű Böczögő Dorináé, akinek köszönhetően 2008-ban nyolc év után újra szurkolhattunk csabai tornásznőnek olimpián. Bereczkiné Harangozó Ildikó és Petrovszki Pál tanítványa 2008-ban két világkupát is megnyert és részt vehetett a madridi vk-döntőben is.

Böczögő Dorina 16 évesen vett részt a Pekingi Olimpián, ahol ugráson 12. helyezést ért el, és ezzel sikeresen debütált az első olimpiáján. Dorina mellett Lónai Hajnalka is tovább öregbítette városunk hírnevét, hisz Ő is tagja volt az olimpiai keretnek és részt vett sok nemzetközi versenyen. A felnőtt válogatott versenyzőink mellett a 2010-es évben sikeresen szerepelt Mitykó Bianka Szabina, aki az I. Ifjúsági Olimpián Szingapúrban lóugráson 8. helyezést ért el. Csapattársa Lukácsi Lilla, aki Ifjúsági Magyar Bajnok talajon, és ugyanezen a szeren a Mesterfokú Tornászbajnokság 2. helyezettje. Ebben az évben a „Jó tanuló, Jó Sportoló” díjjal tüntették ki.

A 2011-es évre sokkal több pozitívum jutott, mint gondoltuk, hisz Makra Noémi személyében, aki az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), akit a sportág és a város történetében először aranyérmes versenyzőként ünnepelhettünk. A magyar tornasportban Halhatatlanjaink klubjába választották Ónodi Henrietta olimpiai bajnokunkat, az Unyatinszki házaspárt (Heni edzőit). Lukács József Életmű díjban részesült. 18 év után nagy örömünkre szolgált, hogy egy rangos verseny házigazdái lehettünk, a Mesterfokú Tornászbajnokság Női - Férfi Szerenkénti Döntője és Gumiasztaltorna került megrendezésre. A tönkrement, erősen elhasználódott talajszőnyegünket ki tudtuk cserélni. 2011-ben Rácz Lukács pedagógusról, a békéscsabai tornasport kiváló eredményeinek megalapozójáról nevezték el a Kórház utcai tornacsarnokot. Az avatást az edző születésének századik évfordulóján, november 8-án tartották.

2012 az olimpia éve. A Lonbonban megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokon a női torna sportágban az országot, egyetlen kvótát szerző versenyzője Böczögő Dorina (Torna Club Békéscsaba) versenyzője képviselte. Ez év májusában rendezték meg Brüsszelben a  junior Európa-bajnokságot, ahol az öt fős csapatból négy békéscsabai versenyző (Eke Beáta, Kajouk Aisa, Karsai Nikolett, Makra Noémi) vett részt.

A 2013-as év bearanyozta az évünket, hisz Makra Noémi a középiskolás korosztályú sportolók világeseményén, a brazíliai Gymnasiaden aranyérmes lett korláton. 2014-ben a világkupa győztes (Cottbus, gerenda) Makra Noémi nyolcadik helyen végzett a női tornászok szófiai Európa-bajnokságán. 2015-ben felnőtt válogatott versenyzőnk Böczögő Dorina Világkupa győztes Anadiában talajon. 2016-ban új dimenzióban a magyar női torna, hisz, a Berni női Európa-bajnokságon az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg a csapat. Amelyből két fő Böczögő Dorina és Makra Noémi a Torna Club Békéscsaba versenyzői.

2015-ben hatalmas beruházásra került sor, a Rácz Lukács Tornacsarnokban. Mintegy 40 Millió forintos beruházásnak köszönhetően teljesen átalakultak, megszépültek az épület öltözői, vizes blokkos rendszere, az előtér, az iroda, és a nélkülözhetetlen balett terem. A kormány két éve döntött arról, hogy tizenhat sportágat, köztük a tornát kiemelt támogatásban részesíti. A tornaszövetség a kormánytól kapott támogatásból tudta felújítani a békéscsabai klub épületét. Decemberben, karácsonyi ajándékként a Magyar Torna Szövetség jóvoltából klubunk egy minden követelményeknek megfelelő teljesen új talajszőnyeget kapott.

2016-ban egy álom vált valóra. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata jóvoltából húsz év után a Rácz Lukács Tornacsarnok kifestése is megtörtént.

A Torna Club Békéscsaba a Viharsarok és az ország sportjában meghatározó és megkerülhetetlen A változatlan lelkesedéssel dolgozó szakemberek újra és újra felszínre hozzák és kinevelik azokat a tehetségeket, akik külföldön is komoly tényezőkké válnak. Purguly Zsuzsanna Kíra, Szabó Éva, Szarka Laura Netti, Sándor Roxána Lili, Szilágyi Nikolett, Böszörményi Csilla, Barlabás Anna Kata. Csak néhány tornász azok közül, akiket a szélesebb közvélemény még aligha ismer, de nem nehéz megjósolni, néhány éven belül már talán címeres mezben feszítve valamelyik világversenyen szurkolhatunk nekik.

Elérhetőségeink

Keress minket telefonon, e-mailben vagy személyesen:

  • TORNA CLUB BÉKÉSCSABA
  • +36 66 446-228; +36 30 995-3633
  • bcsgym1@gmail.com
  • 5600 BÉKÉSCSABA, KÓRHÁZ U. 6.

Edzések időpontja

  • HÉTFŐ - PÉNTEK 7.00 - 19.00
  • SZOMBAT 7.00 - 10.00

Közösségi háló

Legfrissebb híreinket keresd a Facebook oldalunkon!